Restaurang Ming Sushi

Norra vägen 9, Halmstad
Telefon 035-10 88 28

Producerad av Fristil Reklam & Webbyrå

Är sushi råfisk?

Sushi består visserligen till stor del av de olika råa fisksorterna, men i grund och botten handlar det om riset.

miljo_bladlykta.jpg

Historia

Dagens sushi skiljer sig stort från vad det en gång var. För längesedan i Asiens länder konserverade man fisk med ris. Man bäddade in fisken i riset till små paket som grävdes ner och lät det fermenteras. När riset hade fermenterats kunde man bevara fisken längre, men då kastades riset bort.

Längre fram i historien utvecklade japanerna det när riset blev alldeles för dyrbart för att slängas och man gjorde en kompromiss. Man lät det fermenteras en kortare tid istället och då åt man både riset och fisken.

Senare smaksatte man det med vinäger istället eftersom tiden förändrades och man hade inte lika mycket tid, det var då som Sushi blev snabbmat! Idag i Japan, äts sushi under högtider för firande.

Vad är maki?

Många undrar, vad är egentligen det svarta som är runt alla makis? Det kallas nori och är helt enkelt en planta som växer i vatten, och inte tång som många har trott att det är.

dsc_3133.jpg

Nori växer i vatten som man sedan skördar, pressar och torkas.

Det innehåller många näringsrika ämnen, bland annat järn, kalcium och vitamin A och B. Det är Nori som håller ihop hela makin tillsammans med riset och innehållet rullas in.

Maki är alltså risrullar med varierande innehåll. Den görs i en länga, som en rulltårta ungefär och skärs sedan i bitar.

Se våra Maki

Vad är nigiri?

Det är riskuddar som med hjälp av handen formas med en bit lax eller tonfisk ovanpå.

dsc_3133.jpg

Idag finns det många varianter, både traditionella och västerniserade såsom ål, lax, tonfisk, räka mfl.

Se våra Nigiri